Skriv ut Legg til bokmerke

Notater


Treff 1 til 50 av 4,273

      1 2 3 4 5 ... 86» Neste»

 #   Notater   Linket til 
1
Felt: H
Rad: 4
Grav Nr. 18
Gravplass: Fredly 
JØRGENSEN, Sverre Martin (I3673)
 
2
Felt: H
Rad: 4
Grav Nr. 18
Gravplass: Fredly 
PEDERSEN, Marie Helene (I3674)
 
3
Gravminner i Norge 
ALBERTSDATTER, Helga Nilsine (I11602)
 
4
Gravminner i Norge 
THOMSEN BJERGA, Johannes (I12747)
 
5
Gravminner i Norge 
ROLANDSEN, Helga (I12763)
 
6
Kaarbø Mek. Verksted 
MARTINSDATTER, Julie Brynhild (I11588)
 
7 De bodde kanskje først hos hennes fosterforeldre. Den 02. mai 1863, kort før de fikk sitt annet barn, fikk de grunnseddel på en husgrunn på "Sandeplasset" under Hovland.
Henrik fikk rett til landing for sin båt. De fikk mulighet til å bo der i 5 - 10 år, men når plasset Høgestølen ble ledig, skulle de flytte dit. Slik gikk det ikke. 01. april 1868 overtok Henrik bruk 1 i Kjerafjorden ved kjøpekontrakt fra eieren Gunder Gundersen Heggland, for 300 speciedaler. Skjøtet fikk han i 1872.

I 1886 overtok Henrik og Kari også b.nr. 2 i Kjerafjorden. Egentlig var det sønnen Lars Andreas som fikk skjøte, men Lars var sjømann, og overlot til foreldrene å drive bruket. Først i 1894, etter at han hadde giftet seg, ble skjøtet tinglyst,g samtidig ble også b.nr. 1 overført til sønnen. Foreldrene fikk bruksrett til dette så lenge de ønsket, og ellers det vanlige "vilkårsbrevet" fra Lars Andreas. Hvor lenge de faktisk drev bruket, er uklart, men det var trolig et stykke inn på 1900- tallet.
De fikk 9 barn. 
Familie: Henrik PETERSON (PETTERSON) / Kari LARSDATTER (F2480)
 
8 Han var sjømann, tildels Skipper. Han var nesten 22 år da han første gang dro ut som matros. Det var den 01 november 1861 med "Concurra", fra Bergen til Østersjøen. Siden ble det turer både til Nord - Norge og til utlandet. Newcastle, Genovag Onega er nevnt i sjøfartsrullen.
Ved Folketelling 1865 er han ikke registrert på Tysnes. Mye tyder på at han var utenlands hele året. I 1866 kom han hjem igjen. Da kunne han ikke lenger bo på Struten, som var overtatt av en ny familie. Kanskje bodde han da hos fetteren Lars Størkson på Grimsland. Der var også tjenestegjenta Anne Olsdtr. Øvre Lunde.
Lars Larsen og Anne Olsdtr. ble gift den 20.10.1868 De var søskenbarn.

29. september 1868 fikk Lars og Anne bykselskontrakt fra Lars Størkson på et stykke av gården. Han var forresten hennes svoger, hennes søster Inger var gift med ham. I 1874 fikk de festeseddel. I "Tysnes Gard- og Ættesoge", bind 3, s. 589, heter det at "plasset var ikke ledig før i 1876". Her har forfatteren tatt feil. To forskjellige husmannsplasser er blandet sammen: (1) plasset "Stølen" under bruk 4, bygslet i 1855 av Engel Amundsen Grimsland, og trolig nedlagt før 1875 (familien flyttet til bruk 1), og (2) det som Lars og Anne bygslet, som hørte under bruk 3. Også dette ble kalt "Stølen" (Grimslandsstølen), så det er lett å ta feil.
Ekteparet betalte 60 speciedaler i innfesting. Det er ikke riktig, som det står, at de "gav inga årlig avgift". I kontrakten står det: "Aarlig udlegges til mig eller min Eftermand 2 - to - Spd". Derimot heter det: "Dagarbeid svares ikke". Noe som sikkert var fornuftig, ettersom Lars konstant var på sjøen. Den 04 januar 1869 dro han ut igjen , med "Sømmeline" til Lofoten. Skipperen var broren hans. Etter dette ble det bare Nord - Norge for Lars. Han reiste med "Sømmeline" og "Idunna", med Hans som skipper, og med to andre jakter, "Johanne Christine" og "Silden", som også hadde en Larsen som skipper, men om dette var Hans, er mer usikkert. Senere reiste Lars med "Freya", "Berthine" og "Christine", frem til nyttår 1875.
03. September 1875 overtok Lars Jakten "Anne Karine" som var ført av O. K. Flage til 1873, og kanskje i mellomtiden hadde ligget i opplag. Lars "Anne Karine" til 29. Januar 1878, så overtok hans bror Hans Larsen.
Lars gikk for det meste til Nordland. Ved folketellingen i desember 1875 er det opplyst at han oppholdt seg ved Namsen. Der var det godt fiske. Og han var ikke mye hjemme, ser det ut til. F,eks. i februar 1876 var han - etter å ha vært vekke i fem måneder - bare to dager hjemme før han dro igjen, og han kom ikke tilbake før i juli!
Fra 1878 og framover er det usikre data om Lars seilas, det sies at han reiste videre som Bestmann, Kjentmann og Fisketørker. 
LARSEN, Lars (I4904)
 
9 Kjærafjorden er en liten fjordarm eller poll som ligger innerst i Skipaviksvågen i nord på Tysnes. Innerst i Kjæafjorden renner en kort elv ut fra Hegglandsvatnet. Der satte Henrik opp en sirkelsag - en stavsag. Han var ikke alene om å bruke een. Naboen Knut Skjepavik hadde en kvern der. Og vannføringen var periodisk liten, så det var ikke nokk til begge. Dette ble det naturligvis konflikter av. I 1874 stevnet Knut Henrik for Forlikskommisjonen, hvor de etterhvert ble forlikte, og fant en løsning som skulle fordele vannet på beste måte.
I 1878 var det Henrik som klaget på at Knut hadde ført opp sag og kvern, som hadde tatt bort alt vannet fra hans sag. I et nytt forlik ble det enighet om at de skulle ha lik rett til vannet - tre dager hver per uke. Og hvis der ikke var nok va, skulle den skadelidende få vederlag. Henrik
s sag ble nedlagt før århundreskiftet, mens Knut
s sag var i bruk til etter annen verdenskrig, og ble revet på midten av 1980- tallet.

Henrik trengte en god del tømmer til sagen sin, og dette ble en gang årsak til en konflikt med Villum Gundersen Hegland. Denne Villum var ikke god å komme ut for. Han var en sterk personlighet, heter det i Tysnessoga. I yngre dager ble han anmdt av en nabo for overfall. Senere drev han rettsaker der han selv var advokat. Villum hadde sommeren 1871 leiet Henriks jakt til "en Sagetur paa Femanger Sagen". (femanger er øst for Tysnes). Han hadde også leiet folk til å laste tømmeret omborbord. Henrik hadde på forhånd bedt om plass for to stokker til seg selv, men da de 10 tylftene tømmer til Villum var lastet inn, viste det seg at det var plass til en god del mer. Da var det at Henrik uten å spørre Villum brukte hans leiefolk til å laste inn 1 1/2 tylft (18 stokker) til seg selv. Dette likte Villum Villum dårlig. Han sendte klage til Forlikskommisjonen. Og det gjalt jo å styrke sin sak best mulig, så han plusset på med andre anklager: Henrik hadde tatt seg en tur til landhandler Mohr, og "desuden bemektigede han seg - gjentagende Øl af et Anker som jeg havde liggende paa Jægten", hevdet Villum. (Henrik mente vel ølet var til felles bruk. Det var jo andre enn Villum som var tørste)! Dessuten hadde Henrik " brukt grove og truende Yttringer" mor Villum, som "at han vilde give mig Pryl". (Hvilke "grove ytringer" han eventuelt selv hadde brukt, nevnte han selvsagt ikke)! Og endelig skulle Henrik ha seilt fra ham ved Tysnesbryggen før hele lasten var losset. Det må ha vært et ganske iskaldt forhold dem imellom på det tidspunktet. Det kom til forlik. Henrik betalte erstatning for det tømmeret han hadde tatt med til seg selv, og dessuten saksomkostninger. Forhåpentligvis ble de gode venner igjen. 
PETERSON (PETTERSON), Henrik (I7003)
 
10 / Kona Karen, har etternavnet Fredheim ved død. Grunnen vites ikke. Det som kan være nærliggende å tro, er at Karen er oppatgift. Jeg har funnet en mulig partner som heter Anders Fredheim. Også han er død. Begge ligger også på Bjørhusdal, Namssogan, Nord-Trøndelag. BERG, Roald (I2194)
 
11 Anna er gravlagt med etternavnet: Herringbotn
----------
Felt A, Rad 03, Gravnr. 008 
ELIASDATTER, Anna Jørgine (I8720)
 
12 Minst en nålevende eller privat person er linket til dette notatet. Detaljer ikke tilgjengelig. Familie: Nålevende / Nålevende (F725)
 
13 Minst en nålevende eller privat person er linket til dette notatet. Detaljer ikke tilgjengelig. Nålevende (I2046)
 
14 Ved vielsen står begges bosted oppgitt som Hag, Nordland. Familie: Hans Nicolai JOHANNESSEN / Christiane Marie JØRGENSDATTER (F3009)
 
15 "Næsten udmærket godt, flittig o brav" skrev presten i kirkeboken ved konfirmasjonen. LARSEN, Laura Jensine (I5551)
 
16 Minst en nålevende eller privat person er linket til dette notatet. Detaljer ikke tilgjengelig. Nålevende (I4864)
 
17 ("Trio" eller "Amerikansko") utvandret ifølge Tysnessaga til Amerika i 1894.

Hun ble gift , trolig der borte, med en verksarbeider ved navn Stenberg. Hans fornavn og fødselsår kjenner vi ikke. Kanskje var han svensk eller av svensk familie. Han døde etter få år, kanskje omkring århundreskiftet. Det er ikke kjent at de hae hadde barn. Kort tid etter kom Anna (Trine) tilbake til Norge, og startet Anna Stenberg Pensjonat i Langeveien 1 i Bergen. Det var neppe noen tilfeldighet at det var akkurat der. Til 1904 bodde nemlig hennes kusine Hanne, datter av Hans Larsen, i huset med sin familie.
De bodde i 2. etasje. Og på kvisten bodde Johanne Ellingsen, enke etter Martin Ellingsen, som var fetter til Hannes mann Odin Andersen.
Også Johanne var flyttet ut i 1904. Alt tyder på at Anna overtok 2. etasje og kvisten til sitt pensjonat i 1904.
Pensjonatdriften i Bergen kastet vel ikke nok av seg. I 1910 reiste hun tilbake til Boston "til bekjente", som det står. Hun hadde da som yrkesønske "husarbeid". I Boston, Massachusetts, drev hun pensjonat - av en kilde kalt "stort hotell" - og hun var svært velstående, sies det. Når hun begynte med dette, er uklart. Så sent som i 1922, da hun hadde vært i Norge på besøk, er hun bare kalt "husmor" i emigrantregisteret. Hun kan likevel ha beynt tidligere, men noe sikkert kan vi ikke si. Hun var siste gang i Norge i 1930- årene. Dødsdatoen er ukjent. 
HENRIKSDTR., Anne Katrine (I7008)
 
18 (Medical):


Det vil si Lungebetennelse. 
LYGRE, Olav Johan (I5228)
 
19 (Medical):


Det vil si, Lungebetennelse. 
LYGRE, Olav (I5226)
 
20 (Medical):


Han døde i Swansea i England av en hjernesykdom. 
SAMUELSON, Sammuel (I5466)
 
21 (Medical):


Han døde i Swansea i England av en hjernesykdom. 
SAMUELSON, Sammuel (I5466)
 
22 (Medical):


Han falt overbord fra S/S "Minerva" i Middelhavet og drukne
t. 
SAMUELSON, Ørjan (I5468)
 
23 (Medical):


Han falt overbord fra S/S "Minerva" i Middelhavet og drukne
t. 
SAMUELSON, Ørjan (I5468)
 
24 (Medical):


Hun var den tredje av de ugifte søstrene som bodde på Knuth
augen. 
KNUTSDTR., Johanne Kristine (I5216)
 
25 (Medical):


Hun var den tredje av de ugifte søstrene som bodde på Knuth
augen. 
KNUTSDTR., Johanne Kristine (I5216)
 
26 (Medical):


I Preth Amboy, New Yersey. 
GABRIELSON, Torjer Andreas (I4024)
 
27 (Medical):


I Preth Amboy, New Yersey. 
GABRIELSON, Torjer Andreas (I4024)
 
28 (Medical):


På Kysthospitalet på Hagevik. 
SOLHEIM, Engvald Johannes (I5439)
 
29 (Medical):


På Kysthospitalet på Hagevik. 
SOLHEIM, Engvald Johannes (I5439)
 
30 (Medical):


Se tilknyttede kilder... 
MARTINUSDATTER, D. F. PB. (I11304)
 
31 (Medical):


Se tilknyttede kilder... 
EILERTSEN, Kristian Adolf (I11507)
 
32 (Medical):Asbjørn og Solveig og en tredje person drukner ved "Tollan" ved Ballstad. Asbjørn ble funnet på hvelvet (Båtens kjøl snudd opp) Solveig ble funnet et år senere, (Intakt) i Andopen. Den tredje er ikke funnet. MONSEN, Asbjørn Gudmund Johan (I13)
 
33 (Medical):Falt over bord under fiske utenfor Engelvær. NILSEN, Arne Ditlef (I14648)
 
34 (Medical):Falt over bord under fiske utenfor Engelvær. NILSEN, Arne Ditlef (I14648)
 
35 (Medical):Kreft i magen. HANSEN SKOGSLETTEN, Karin Ann (I14731)
 
36 (Medical):Se tilknyttede kilder... MIKKELSEN, Aksel (I12894)
 
37 (Research):


Dødsåret er satt til 1711. Det skal være at hun døde ette
r 1711. 
OLSDATTER, Birgit (I4189)
 
38 (Research):


Han kom Utenbygdsfra i 1630 
TORESEN, Knut (I6491)
 
39 Minst en nålevende eller privat person er linket til dette notatet. Detaljer ikke tilgjengelig. Familie: Nålevende / Nålevende (F2501)
 
40 , ID: 1065101 LARSEN, Edvard Anton (I6122)
 
41 , ID: 213371 AMLAND, Olav (I6124)
 
42 Minst en nålevende eller privat person er linket til dette notatet. Detaljer ikke tilgjengelig. Familie: Nålevende / Nålevende (F2126)
 
43 . ID: 978223 KNUTSON ENGEVIK, Hans Olai (I6171)
 
44 . ID: 978396 ENGELSEN HAGA, Anna Elisabeth (I6164)
 
45 .De bodde på Haga i Baldersheim hos hans foreldre.

I oktober 1898 meldte Hans flytting til "ukjent oppholdsted"
Også Ingeborg og Anna Elisabeth er innført, men det er lite trolig at de flyttet med, for Ole Andreas ble født på Haga bare tre måneder senere.
Hans var kanskje lenge borte som sjømann. 
Familie: Hans ENGELSEN HAGA / Ingeborg OLSDTR. FOER (F2117)
 
46 Minst en nålevende eller privat person er linket til dette notatet. Detaljer ikke tilgjengelig. Familie: Nålevende / Nålevende (F2127)
 
47 Minst en nålevende eller privat person er linket til dette notatet. Detaljer ikke tilgjengelig. Familie: Nålevende / Nålevende (F2128)
 
48 05. 02. 1932 fikk Knut skjøte fra Den Weis Rosenkronske Stiftelse på Krabbevågen, som da fikk bruksnr. 2, og navnet "Dalheim".
18. 01. 1944 tok også familien navnet Dalheim etter bruket. 
Familie: Knut GABRIELSON ABOTNES / Kristine LARSDTR. (F1653)
 
49 1 dag TOLLEIVSEN BIGUM, Jens (I9621)
 
50 11. august 1904 fikk Henrik og Karianne "grundseddel på en hustomt" på Ø. Lunde, b.nr. 5, av hennes bror Ole, og kort etter fikk de opp hus på tomten. Familie: Henrik Johan HENRIKSEN / Karianne AKSELSDTR. (F2490)
 

      1 2 3 4 5 ... 86» Neste»